1 december 2014

Terugblik op een jaar in de politiek – door Sandra

Vorig jaar om deze tijd vonden de gesprekken plaats over de verkiezingslijst. Vanaf vorig jaar deze tijd volg ik de fractie en de gemeenteraad actief. In februari en maart de verkiezingscampagne, met fractiegenoten, partijgenoten in bredere zin, binnen de gemeenten Leek, Grootegast, Marum en Zuidhorn.

En vanaf mei geïnstalleerd als commissielid: dan is het nu een mooie tijd om eens terug te kijken.

Naar wat ik zelf heb gedaan?

Veel kijken, vragen en zoeken. Informatie, nog meer informatie. Communicatie, wie met wie en waarom? Actieve informatie of passief? Tussen fractieleden, bestuur, tussen de verschillende fracties, achterban. Die communicatie kan beter. Vanuit mij, maar ook vanuit ons als fractie. Of ons als partij. Communicatie is ook een belangrijk onderwerp in de raad. Het komt vaak terug. Ik probeer me te verdiepen in de onderwerpen waar ik me mee bezig houd. En binnen de fractie probeer ik bij te dragen op inhoud, maar ook tactisch en communicatief. Het tactische bewegen in de fractie, raad, politiek is een proces wat al doende leert.

Naar wat ik heb gezien?

Ik zie een hard werkende fractie. Er komt in razend tempo van alles op de fractie af. Deels bekend, dus voortborduren op wat al eerder aan de orde is geweest. Deels nieuw, dan zoekend naar kaders. Ik zie ook een fractie die sinds de verkiezingen zoekt naar de nieuwe lijnen en nieuw evenwicht in de raad. De fractie is op zoek naar een nieuw evenwicht en een nieuwe verdeling van taken. Met minder fractieleden, maar wel 3 commissieleden. De andere fracties zoeken eveneens. Hoe verhouden we ons tot elkaar en wie staat waar?

Ik zie ook dat we allen zoeken naar hoe om te gaan met hoofdlijnen soms neigend naar teveel ingaan op details. Er is de wil bij de fracties om de communicatie met burgers te verbeteren, mooi om te zien.

Veel ervaringen de afgelopen maanden. Veel lezen, kennismakingsbezoeken, het schrijven van de eerste bijdragen voor commissies. Zoeken naar informatie, voorgeschiedenis, of moeten we die juist niet betrekken? Bespreken binnen de fractie van de verschillende bijdragen. Allemaal erg leerzame ervaringen. De verschillende bezoeken aan ondernemingen, bijeenkomsten over Westerkwartier brede onderwerpen geven een mooie inkijk in alles wat speelt, als nieuw commissielid is het daarbij ook de kunst om niet te verdwalen in de vele informatie, maar om te kunnen blijven kijken naar wat werkelijk belangrijk is voor de burger, voor onze achterban.

En natuurlijk ook (juist?) vooruit kijken. Er zijn nog veel onderwerpen waar ik meer over moet en wil weten. De basisspelregels van de gemeente politiek zijn me nu wel helder, maar de werkelijke tactiek, politiek, dat ontwikkelt zich nu.

Mijn inbreng zal zich ontwikkelen en ik hoop de komende jaren in de fractie, raad, gemeente, maar ook richting de herindeling mijn steentje bij te dragen. Kritisch, opbouwend en voor de burgers die wij vertegenwoordigen.

25 november 2014-11-12

Sandra de Wit