1 december 2014

Algemene Beschouwingen Begroting 2015-2018 – door Michiel

De PvdA heeft in zijn botten verantwoordelijkheid nemen voor alle mensen, maar zeker voor mensen die dat niet of in mindere mate zelf kunnen.

Verantwoordelijkheid voor een fatsoenlijk leven, een fatsoenlijke baan, met fatsoenlijk loon en arbeidsomstandigheden. De Partij van de Arbeid neemt verantwoording voor een menswaardig bestaan.

Zo was het meer dan honderd jaar geleden noodzakelijk een verzorgingsstaat op te bouwen. Dit betekent goed regelen dat mensen niet door het ijs zakken als het gaat om wonen, werk en gezondheid. Er zijn fantastische zaken uit voorgekomen.

Zo is meer dan honderd jaar geleden vanuit de verantwoordelijkheid van wethouders voor hun burgers veel geregeld voor een fatsoenlijk leven. Het wethouders socialisme van onze voorgangers Wibaut en De Miranda is hier in geworteld. Maar het heeft ons ook gebracht tot de conclusie: waar is de eigen kracht van mensen?

Nu, meer dan honderd jaar later, keren wij terug naar die wethouders, of iets ruimer gezien, naar de verantwoordelijkheid van gemeenten zorg te dragen voor een fatsoenlijk leven, gezondheid, werk, passend onderwijs voor de burgers.

Drie decentralisaties staan daarvoor opstapel. Decentralisaties die we hopen uit te voeren binnen het toegekende budget.

Wij hopen dat ons dit gaat lukken, omdat het inhoudelijk heel belangrijk is, maar zijn daar niet gerust op. Omdat de landelijke discussie de afgelopen jaren/maanden niet een heel ruim budget heeft opgeleverd.

Van de PvdA mag u verwachten dat wij in dezelfde trant als onze voorgangers kijken naar de voorstellen en uitwerkingen van de drie decentralisaties. Maar wel met de kennis van nu: verantwoordelijkheid heb je zelf, maar als dat niet helemaal lukt, is er hulp. Of het nu gaat om 1 gezin, 1 plan, 1 regie in de jeugdzorg, of om passend werk.

De PvdA blijft een partij die zorg voor mensen houdt, maar nu anders ingevuld dan toen!

Het is vanuit onze verantwoordelijkheid voor de gemeenschap dat wij het huidige tekort in de begroting 2015 kunnen accepteren. Onze inzet is dan ook om in te stemmen met de begroting 2015.

De PvdA stelt onze burgers en hun leven primair, en niet de financiën, want geld is een middel en geen doel. Leek is een gemeenschap van mensen, van kinderen, die samenleven, die zorgen hebben, die plezier hebben, die onderwijs en werk willen.

Het is goed te kijken naar wat mensen zelf kunnen. We hebben een goed beleid hiervoor vastgelegd, met onze collega’s in het Westerkwartier in het document Sociaal Domein. Een belangrijk aandachtspunt is armoede bestrijding, ook als we straks moeten bezuinigen. Wij roepen het college op het beleid hierop uit te breiden.  In het kader van preventie zou een budgettraining voor vrijwilligers kunnen worden gegeven. Een slimme inzet van vrijwilligers kan dan een waardevolle bijdrage leveren aan het voorkomen en oplossen van problematische schulden.

Leek is geen bedrijf en kan en mag niet gerund worden alsof het een bedrijf is!

Leek is een gemeenschap van bijna 20.000 mensen! En als de herindeling, wat ons betreft nog steeds in 2018 geslaagd is, een gemeenschap van ruim 60.000 inwoners.

En in deze gemeenschap  hebben we de afgelopen maanden gezien dat in lastige dossiers zoals Hummel, Dusseldorp en de intensieve veehouderij een koers is ingezet waarin wordt gestreefd naar een betere balans tussen ondernemerschap en omgeving. Een koers waarin ondernemerschap ruimte krijgt maar waarbij ook aandacht is voor de belangen van omwonenden.

Burgerparticipatie is een terugkerend thema in ons coalitieakkoord en op vele sectoren van toepassing. Niet alleen voor bewoners, ondernemers en instellingen maar vooral samen met bewoners,  ondernemers en instellingen. Een goede communicatie met de partijen vormt hier de basis voor. Een open communicatie in gewone taal.

We zien een college dat wil, dat leert en dat nieuw beleid ontwikkelt. Tevens willen wij het college uitdagen om ambitieus te verkennen en te ontwikkelen. Te zoeken naar die nieuwe vormen van participatie, het actief zoeken naar werkvormen zoals dorpscoöperaties en het actief verkennen en verbinden van partijen zoals de gebiedscoöperatie Westerkwartier.

Wij onderstrepen het belang van maatschappelijke bewustwording in een vroeg stadium. Leerlingen actief kennis laten maken met hun omgeving en vrijwilligerswerk in het kader van de participatiemaatschappij dragen hieraan bij.

Ook het komende jaar moeten we helaas opnieuw fors bezuinigen. Bezuinigingen die opnieuw pijn zullen doen. Onze partij zal datgene doen wat van ons verwacht mag worden. Zoals aangegeven zullen wij opkomen voor de belangen van de mensen die dit nodig hebben. Wij willen het college dan ook oproepen om actief opzoek te gaan naar bezuinigingsmogelijkheden binnen begrotingsposten op het gebied van groen en grijs. Tevens willen wij u vragen om de gehele raad in te schakelen om mee te denken in 2015 over de mogelijkheden tot bezuinigingen.

Ondanks de zware bezuinigingsdruk houdt dit college in onze ogen vast aan het streven om ook te blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang en de noodzaak om te blijven ontwikkelen is dan ook van groot belang.

Michiel van der Linden, fractie voorzitter