18 november 2014

Begroting 2015 en de oppositie in Leek

Op 12 november 2014 heeft de gemeenteraad van Leek de meerjarenbegroting 2015 – 2018 vastgesteld.

De oppositiepartijen hebben zich verenigd en zich aangekondigd als ‘de oppositie’. Ieder voor zich hebben ze dezelfde economische beschouwing gegeven op de voorliggende begroting: er moet bezuinigd worden, en wel direct. De voorstellen: 500.000 euro uit het sociaal domein en ruim 20.000 bij de ontwikkeling van onze peuters.

Prachtig rekenwerk. Maar geen enkele visie op het leven en welzijn van de inwoners; louter koud rekenwerk. Met als opvallend punt het voorstel te bezuinigen op de allerzwaksten: peuters! Het was bijzonder te zien hoe de drie partijen zich vonden in het om het hardst roepen om bezuinigingen: een CU, die het toch altijd heeft opgenomen voor de zwakkere in onze samenleving, D66 die zich op de borst klopt met visie op onderwijs; blijkbaar alleen voor HBO en universiteit. En een VVD die in de vorige periode al heeft ingestemd met het tekort in 2015.

Jammer is dat de heldere uitleg van het college niet begrepen werd. Het maakte op trieste wijze duidelijk wat gebeurt als politieke partijen geen visie meer hebben over een samenleving, anders dan een rekenkundige visie: de oppositie stemde tegen deze begroting, dus ook tegen al die zaken waar ze wel hun handtekening onder gezet hebben in de verkiezingscampagne. Het behouden van het zwemkasteel, waar in de begroting een flink bedrag voor gereserveerd wordt, is daar een voorbeeld van.

Benieuwd hoe ‘de oppositie’ zich verder ontwikkelt.

 

Michiel van der Linden, 17 november 2014

Hieronder/ elders op deze site kunt u onze bijdrage aan het debat lezen.